Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

10 tips om een betere muzikant te worden

August 29, 2017

 

1. Goed instrument

Om beter te worden in je muziekinstrument (gitaar, piano, bas etc.) moet de basis goed zijn. Dit houdt in dat je een muziekinstrument moet hebben dat goed functioneert. Goedkope of slechte spelende muziekinstrumenten zorgen voor irritaties en zal uiteindelijk de ontwikkeling stagneren.

 

2. Houding 

Voor elk muziekinstrument geldt een bepaalde houding, waardoor je toekomstige blessures minimaliseert. Bijvoorbeeld bij de piano is het belangrijk dat je benen in een hoek van 90 graden zitten en je een rechte rug houdt. Bij de gitaar is het belangrijk dat je je schouders ontspannen houdt en niet te ver naar voren buigt. Doe je dit wel dan zal je op lange termijn kwaaltjes ontwikkelen.

 

3. Oefen elke dag

Om een nieuw instrument te leren bespelen is het belangrijk om regelmatig te oefenen. Om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken is dagelijks 15 a 30 minuten ideaal. Je vingers kunnen wennen aan een nieuwe techniek en een kwartiertje per dag is voor iedereen haalbaar. Natuurlijk als je langer oefent zal je nog sneller vooruitgang boeken.

 

4. Nagels knippen

Dit klink heel raar, maar voor veel muziekinstrumenten is het belangrijk dat je je nagels kort knipt. Dit is zeker het geval voor de piano en gitaar. Doe je dit niet dan zal je merken dat je minder controle heb met je vingers, wat uiteindelijk in zal resulteren dat je geen vooruitgang boekt. Dus knippen die nagels!

 

5. Luister naar veel muziek

Door naar verschillende genres te luisteren, ontwikkel je niet alleen je gehoor. Maar je kan ook inspiratie op doen wat je leuk lijkt om te spelen op je instrument. Het voordeel van de piano, zang, bas en gitaar is dat deze instrumenten bijna in elk genre gebruikt worden. 

 

6. Speel alleen muziek wat je leuk vindt

Toen ik ooit begon met muziekles bij de muziekschool, moest ik de eerste maanden alleen kinderliedjes spelen en muziekgenres waar ik niets mee had. Mijn motivatie stagneerde waardoor ik uiteindelijk gestopt ben. Liedjes spelen die je leuk vindt werken motiverend, waardoor je meer oefent en waardoor je uiteindelijk ook gaat interesseren in toonladders, muziektheorie.

 

7. Warming-up

Voor dat je begint met spelen is het altijd goed om je vingers op te warmen. Er zijn hier verschillende oefeningen voor. Net zoals je gaat sporten kan je blessures oplopen als je van uit het niets voluit gaat spelen. We hebben een youtube filmpje toegevoegd met vinger oefeningen: klik hier!

 

8. Metronoom

Koop of download een metronoom. Je kan gratis een metronoom app downloaden op je telefoon. Dit gaat enorm helpen om te leren tellen en je ritme gevoel te verbeteren. Let op! In het begin zal je het meer als last zien. Geef het de tijd of vraag je muziekdocent om te helpen. Op lange termijn al je hier veel profijt uithalen.

 

9. Naspelen

Probeer om simpele liedjes mee te spelen op gehoor. Je kan beginnen met kinderliedjes en dit zal helpen je muzikale gehoor te verbeteren. Natuurlijk in het begin zal het niet erg goed gaan, maar oefening baart kunst.

 

10. Van 8 tot 88 jaar

Hoe oud je ook bent, het is voor iedereen mogelijk om een muziekinstrument te leren spelen. We hebben cursisten die in de 70 zijn, maar ook kindjes van 5 jaar oud. Schrijf je in en neem een gratis proefles. We zien graag op een van onze locaties in Amsterdam of Haarlem.